Sluta snusa – Biverkningar

Har du slutat snusa eller går du i funderingarna på att göra det? Bra! Då är det första och viktigaste steget redan avklarat – motivationen!

Läs Mer

Det är bra att påminna sig själv om alla effekter av att sluta snusa som din kropp kommer gå igenom. Då är det lättare att ta sig igenom den sluta snusa-abstinens som kommer i början av avvänjandet.

Sluta-Röka-Linjen har tagit fram en informativ folder som tar upp flera olika perspektiv för dig som vill sluta snusa. Foldern består av nio olika kategorier (ex. Snus och hälsa och Diabetes & Hjärt-kärlsjukdomar) som förklaras på ett lättförståeligt sätt.

Sluta snusa – Bieffekter

Det tar tid för kroppen att vänja sig vid nikotinbristen och receptorer i hjärnan kommer påminna kroppen om att det är dags att fylla på med nikotin. De första dagarna är värst men abstinensen kommer avta med tiden.

Vill du fördjupa dig mer om nikotin och olika typer av nikotinberoende kan du kolla in en pedagogisk sammanställning från Nikotinavvänjning.se. Samma sida har även gjort en lista på symptom vid nikotinabstinens som vi sammanfattar nedan.

Psykiska symptom vid nikotinabstinens:

  • Nedstämdhet
    Det är vanligt (och fullt normalt) att drabbas av en kortare period av nedstämdhet vid avvänjandet.
  • Ilska och irritation
    Nikotinets dämpade effekt på känslocentrumet är borta vilket kan påverka humöret.
  • Koncentrationssvårigheter och rastlöshet
    Att behålla lugnet och kunna fokusera på en uppgift en längre tid kan vara svårt i första delen av avvänjningen. Ett tips är därför att vänja dig av med snuset på semestern.

Fysiska besvär vid avvänjningen:

  • Illamående
    Nikotin är blodtryckshöjande och du kan därför uppleva yrsel när du slutar och blodtrycket sjunker.
  • Hunger
    Nikotin ökar ämnesomsättningen och vid avvänjandet går många upp i vikt. Lägg gärna in ett extra träningspass under den första tiden.
  • Magbesvär
    Vissa personer som slutar snusa upplever problem med förstoppning. Tänk på att dricka mycket vatten, det hjälper för vissa när magen gör sig påmind.
  • Sömnsvårigheter
    Kroppen känner av att något ”inte är som det brukar” och har svårt att koppla av.
  • Blödande tandkött
    Nikotinet drar inte längre samman blodkärlen i slemhinnan i munnen.

Sluta snusa? Positiva effekter av ditt beslut!

Känslan av frihet

Känslan att inte vara beroende av nikotin ska inte underskattas. Känn att det är du som har kontroll över din kropp och vad du stoppar i dig. Upplev en befrielse att inte ständigt ha koll på snusdosan.

Minska risken för diabetes typ 2

En dosa per dag ökar risken med 70%, 5–6 dosor per vecka ökar risken för typ 2-diabetes med 40%. Detta medför att det är lika stor risk för en snusare som en rökare att drabbas av sjukdomen.

Förbättrad tandhälsa

Nikotin bidrar till missfärgade tänder. Även tändernas stödjevävnad påverkas vilken kan få till följd att tandköttsranden åker upp och tandhalsen därmed syns mer. Många snusare har lagt märke till att ”tandköttet krymper” vilket kan leda till tandköttsinflammation. Slutar du snusa slutar tandköttet att krympa från dag ett!

Bättre andedräkt

Slemhinnan som sitter under överläppen blir tjockare och slemhinnans yta blir ojämn, när den kommer i kontakt med snus. Bakterier blir lyckliga och hittar ett hem i slemhinnans springor och sprickor. Att locka till sig bakterier på detta sätt leder till dålig andedräkt. Vill du läsa mer om tandhälsa, dålig andedräkt och tandlossning till följd av snusning kan du läsa fördjupande information om snus och munhygien från Distriktstandvården.

Plånboken blir glad

Det finns mycket pengar att tjäna för dig som slutar snusa. Pengar som försvunnit till snussinköp kan du istället lägga på dina intressen eller fylla på sparkontot, vilket är en morot och en vanlig anledning till att sluta. Säg att du snusar en halv dosa per dag där priset per dosa är 40 kr. Om du slutar tjänar du in 140 kr/veckan, 560 kr/mån och 6720 kr/år.

Hur länge har man abstinens när man slutar snusa?

Abstinensen brukar kicka in från några timmar till inom ett dygn från det att du tog sista snusen. Tänk på att det är som värst första dagarna och blir lättare för varje vecka som går. Hos många är abstinensen över efter en månad. Det är sällsynt men vissa upplever abstinens upp till ett år efter, i fallande grad.

Ett tips är att hitta aktiviteter som håller dig aktiverad och stimulerar belöningscentrat. Många upplever träning som ett bra sätt för att tänka på något annat en stund. Träning är också viktigt för att behålla vikten, då många avvänjare upplever en ökad hunger och sug efter godsaker. 1177 har sammanställt tips för dig som ska sluta snusa.

Läs mer!