Snus är en av de vanligaste tobaksprodukterna i Sverige och det är omdiskuterat hur mycket det påverkar vår munhälsa. Det finns ett tydligt samband mellan snusbruk och gingivit. Både vanligt och vitt snus innehåller mycket nikotin, som är väldigt beroendeframkallande. Tandköttsinflammationen i sig kan leda till mer problem som tandlossning och obehag.
Läs MerDin munhälsa kan påverka mycket negativt av snusprodukter, det vanligaste är att du får tandköttsinflammation och att tandköttet drar sig uppåt. I värsta fall kan dina tandhalsar blottas vilket ger ökad risk för karies, tandlossning och stora problem med infektioner i munnen.
De som snusar får förändringar i munslemhinnan där prillan läggs in och det är inte ovanligt att tandköttet drar sig uppåt, tillslut kommer tandhalsarna fram. När det börjar drar sig tillbaka får du lättare gingivit. Symtomen är rött, svullet och ömt tandkött som lätt börjar blöda när du borstar tänderna.
Om du inte behandlar tandköttsinflammation kan tandlossning uppstå, det går ofta långsamt så det är vanligt att inte upptäcka problemet innan tänderna börjar bli lösa. Av trycket från snuset bildas ofta en grop i tandköttet och det är inte helt ovanligt att käkbenet tunnas ut där prillan ligger. Läkningstiden för inflammerat tandkött är ofta några veckor om du slutar snusa och för en ordentlig rengöring hos tandläkare.
En vanlig bieffekt av snus är missfärgade tänder, orsakas främst av de kemikalier som finns i snuset som nikotin, tjära, andra färgämnen och det låga pH-värdet. Ämnena tränger in i tandemaljen och orsakar gulaktiga eller brunaktiga fläckar på tänderna.
Du behandlar missfärgningen bäst genom att uppsöka en tandläkare som gör en ordentlig rengöring för att ta bort ytliga fläckar och plack som bildats. Det finns olika metoder för att bleka tänderna, antingen gör du det hemma med tandblekningsprodukter eller så går du till en tandläkare.
Det mest effektiva sättet för att förhindra missfärgade tänder på grund av snus är helt enkelt att sluta snusa. Även om du bleker tänderna kommer missfärgningarna att komma tillbaka om du inte slutar.
Ett vanligt problem för många snusare är dålig andedräkt. Det finns flera anledningar till att snus är en bidragande orsak.
För att fortsätta ha en bra munhälsa är det viktigt att man tar väl hand om sina tänder och tandkött. Genom att borsta tänderna noga, boka in regelbundna besök hos tandläkare och tandhygienist kan man förhindra och upptäcka problem som inflammerat tandkött i ett tidigt skede.
En tandläkare kan hjälpa dig att ta bort missfärgningar men framför allt rengöra ordentligt i groparna som skapas i tandköttet av snuset, för att undvika att det samlas bakterier där och skapa inflammerat tandkött. De ger dig även råd och vägledning om hur ska borsta tänderna, vilken tandkräm och produkter du ska använda.
Det finns bara positiva effekter av att sluta snusa, och det är inte bara bra för din munhälsa. Det finns flera risker med nikotin utöver att det är kraftigt beroendeframkallande. Det finns forskning som visar på att det kan orsaka kvarstående förändringar i hjärnan som försämrat minne, impulskontroll och koncentrationssvårigheter.
Det cirkulerar flera myter om snus om det finns fördelar med att snusa, idag saknas kunskaper om nikotinsnus hälsorisker, men trots att kunskap saknas bör man utgå ifrån de dokumenterade risker som finns med nikotinprodukter.
Att påstå att snus skulle vara bra för tänderna är felaktigt då ett regelbundet bruk det kan leda till mycket problem som gingivit, men det finns vissa små fördelar. Forskningen är dock väldigt begränsad på ämnet.
Det finns ingen enskild studie som visar att snus definitivt orsakar tandlossning eller allvarligare sjukdomar som cancer. Däremot visar flera studier att det ett tydligt samband mellan snusbruk och en ökad risk för inflammationer i tandköttet, tandlossning, försämrad hälsa och andra sjukdomar.
Ja, vitt snus kan vara farligt då det innehåller stora mängder nikotin. Det finns forskning som visar att nikotin kan ge ökad kärlstyvhet vilket är starkt förknippat med ökad risk att drabbas av stroke och hjärtinfarkter. Det ger även en ökad risk att dö om du drabbas av en hjärtinfarkt då nikotinet försämrar effekten av läkemedlet som används för att vidga kärlen vid akut hjärtinfarkt. Det finns mer att läsa om riskerna med vitt snus hos hjärt-och lungfonden.